Prodaja

Pri nas lahko naročite vodne postelje po vaših željah. Pred nakupom razmislite o tem kakšna bi bila vaša sanjska postelja. (Velikost, podstavek, vgradnja v obstoječe okvirje)

Montaža

Velika večina kupcev se odloči za našo montažo. V kolikor pa bi si želeli to delo opraviti sami ali pa vas le zanima, kako to poteka, smo vam pripravili navodila po korakih.

 

Servis in nega

Nega vodne postelje obsega nekaj enostavnih opravil, ki vaši postelji podaljšajo življensko dobo, vam pa nudijo popolno čistočo in udobje. V kolikor že imate težave z vašo vodno posteljo, odgovor za rešitev poiščite tu.

Ponudba

Standardna ponudba vsebuje

• ponujamo kakovostne vodne postelje registrirane slovenske blagovne znamke DanAja, ki so bile že leta 2005 testirane s strani TÜV na kakovost in vsebnost nestrupenih komponent
• ponudba vodnih postelj za odrasle obsega modele Prima (debelina prevleke 600 gr/m²), Confort (debelina prevleke 600 gr/m², dvoplastne stranice) in prestižen model Rania (debelina prevleke s srebrnimi vlakni 720 gr/m² , jedra z vgrajeno spominsko peno, integrirana zaščita proti nečistočam na zadrgo)
• 1 ali 2 vodni jedri (proizvajalec jeder je United States Watermattress, ki ima že tridesetletne izkušnje pri proizvodnji vodnih jeder) polne višine 21 cm (brez podlog iz penaste gume in podobno)
• podstavek višine 25 cm v beli barvi iz 19 mm plošč Kaindl (z doplačilom lahko naročite barvo (za izbiro barve kliknite TU) in višino po želji)
• varnostni bazen iz enakega materiala kot jedra
• toplotno pregrado pri dual sistemu
• lumbarno podporo, ki težjim osebam podpre ledveni del (z doplačilom nudimo tudi medicinska jedra z vgrajeno visco peno)
• posebno elastično antialergijsko bombažno prevleko (pralno pri 60° ), deljivo, da jo lahko perete v domačem pralnem stroju, gostote od 600 gr/m² do 1280 g/m²
• tovarniško ojačane stranice iz penaste gume, ki zagotavljajo dolgoletno stabilnost obrob
• 1 ali 2 varčna grelca Carbon z ločenima elektronskima termostatoma
• sredstvo za vzdrževanje vodnega jedra za prvih šest mesecev
• čistilo vodnega jedra s pršilko
• črpalko za odstranjevanje zračnih mehurčkov

Izbira dimenzije

UNO pomeni enojno jedro, DUO pa dve jedri, dva grelca z ločenima termostatoma in termično pregrado med jedri, ki preprečuje prehajanje toplote iz toplejšega na hladnejše jedro. Višje stopnje dušenja in vse dimenzije dobite pri nas brez doplačila!

Odločite se lahko med naslednjimi dimenzijami (velikost, sistem in stopnja dušenja):

120×200 cm UNO F4
120×200 cm UNO F5
140×200 cm UNO F4
140×200 cm UNO F5
160×200 cm UNO F4
160×200 cm UNO F5
180×200 cm UNO F4
180×200 cm UNO F5
180×220 cm UNO F4
180×220 cm UNO F5
200×200 cm UNO F4
200×200 cm UNO F5
200×220 cm UNO F4
200×220 cm UNO F5

180×200 cm DUAL F4
180×200 cm DUAL F5
180×220 cm DUAL F4
180×220 cm DUAL F5
200×200 cm DUAL F4
200×200 cm DUAL F5
200×220 cm DUAL F4
200×220 cm DUAL F5

Večino DUAL postelj dušenja F5 imamo na zalogi, zato je dobavni rok do 20 dni.

Pri razliki v teži med partnerjema, večji kot 15 kg, se priporoča dual sistem. Težjim osebam priporočamo jedra z visco peno.

Za postelje po naročilu (podstavek druge barve kot bele, drugačna višina podstavka, dodatni elementi itd.) je potrebno plačati aro v višini 400 €, čakalna doba znaša okoli 3 tedne. Če so elementi na zalogi, vam posteljo dobavimo v 10 dneh.

Dušenje

Stopnja dušenja je odvisna od števila plasti tekstilnih kopren v vodnem jedru. Več plasti vsebuje jedro, manjše je valovanje in obratno.

Stopnje dušenja, ki jih lahko naročite:

F4 90% 4 plasti 1 – 3 sekunde valovanja —> pravi občutek vode, pa ne pretirano!

F5 99,5% 5 plasti do 1 sekunde valovanja —> ustreza večini uporabnikom

 

Podstavek skrbi za enakomerno porazdelitev teže. V standardni ponudbi je podstavek v beli barvi višine 23 cm, po naročilu z doplačilom pa lahko dobite tudi podstavek v izbrani drugi barvi do višine 37 cm. Priporočamo višine podstavkov okoli 30 cm zaradi lažjega vstajanja. Izvedba notranjih razdelilcev teže je lahko tudi drugih oblik.

Podstavke izdelujemo v Sloveniji iz kvalitetnih 19 mm debelih oplemenitenih plošč podjetja Kaindl, ki jih pri nas prodaja Starman in ne vsebujejo formaldehida. Izdelujejo se v Avstriji. Barvo podstavka si lahko izberete tu. Za hotelske namene je z doplačilom podstavek ter vzglavni del obrobljen z ABS trakovi, ki so še posebno odporni proti poškodbam. (cenik)

Po željah kupcev izdelujemo tudi kovinske podstavke, ki so vroče plastificirani v vseh odtenkih RAL lestvice.

Štiri stranice iz izredno stabilne penaste gume, ki ima prostorninsko težo 45 kg/m3, z vseh strani podpirajo vodno jedro. Zaradi konične izvedbe so veliko stabilnejše od pravokotnih izvedb, poleg tega pa je manjša tudi izguba ležalne površine. Na osnovno ploščo podstavka je okvir privit s 16 vijaki. S tem je omogočena tudi eventuelna zamenjava okvirja brez izčrpavanja vode.

Carbon grelec

Grelci Carbon so rezultat najnovejših tehnologij na področju električnih grelcev. Omogočajo regulacijo temperature med 25°C in 35°C v korakih po 0,25°C. Veljajo za ene najbolj zanesljivih, varnih in varčnih grelnih teles. Njihova poraba je 20% nižja od najvarčnejših do sedaj znanih grelcev ( 99.9999% dovedene električne energije se spremeni v toploto). Pri postelji velikosti 200x200cm sobni temperaturi 20° in temperaturi postelje 28° je poraba grelcev 0,64kWh dnevno. To pomeni približno 2,3 EUR na mesec. So eni redkih, ki so si pridobili certifikate CE, VDE, GS in celo EMV (elektro magnetna skladnost). Magnetno polje Carbon grelcev je 10.000-krat nižje od maksimalno dovoljenega magnetnega polja za osebe s srčnim spodbujevalnikom. Elektronski termostat je izdelan iz SMD elementov, ki so izredno varčni, poleg tega pa so tudi štirikratno predimenzionirani, ob napaki pa se grelec avtomatsko izklopi.

Za varnost je poskrbljeno z naslednjimi ukrepi:
• mrežna 2 A varovalka
• izolacijska odpornost izolacije 8000 V
• mehanska blokada pred nenamenskim prestavljanjem temperature
• zaščita proti vlagi IP67
• grelec je izdelan v skladu z naslednjimi evropskimi normami in standardi:

76/769/EWG (Azo-smernice)
2003/11/EG
2002/95/EG (RoHS)
2002/96/EG (WEEE)
EN 71 Teil 3 (standard materialov brez vsebnosti škodljivih snovi za otroške igrače)
Grelci Carbon imajo pet let garancije.

Grelec Delta-K

Grelci Delta-K so vrhunski izdelek, ki ima za osnovo keramično tehnologijo gretja. Izdelani so s tehnologijo screen-print na keramični substrat, te “proge”, sestavljene iz polprevodnikov in zlitin plemenitih kovin pa nato zapečejo v pečeh na 850 °C. Debelina prog je okoli 15 mikronov. Njihova prednost je v tem, da ne prihaja do t.i.hotspots; vročih točk, ki niso zaželjene zaradi neposrednega kontakta vinila z grelcem. Tudi njihova poraba in število reklamacij je občutno nižja od klasičnih sistemov gretja. Imajo TÜV certifikat in 5 let garancije. Izdeluje jih nizozemsko podjetje SBI Product BV.

Grelci skrbijo za občutek, da ste vsako noč v toplicah. Vsak grelec je 100% testiran, tako je varnost res popolna. Poleg tega so ločeni od vode z dvema folijama; folijo varnostnega bazena in folijo vodnega jedra. Elektronski termostat lahko nastavite med 24°C do 38°C ob mesečni porabi okoli 2,5 €. Termostatu je dodan element za pritrditev na podstavek. Grelci imajo pet let garancije.

Naš varnostni bazen je t.i. outliner. To pomeni, da varnostna folija bazena prekriva tudi zunanjo stran penastih stranic. S tem je dosežena popolna zaščita proti izlivu vode. Izdelana je iz enakega vinila, kot vodno jedro. Tako so preprečene poškodbe, ki se pojavljajo pri stikih različnih umetnih mas.

Je izdelano iz najkakovostnejšega vinila debeline 0,55 mm, ki dosega in presega najstrožje evropske standarde (celo standard EN 71, ki je med drugim predviden za otroške igrače).

Lastnosti naših vodnih jeder:

• imajo dolgo življenjsko dobo,
• prenesejo visoke obremenitve,
• ne vsebujejo težkih kovin,
• opremljena so z lumbarno podporo, ki nudi optimalno podporo telesu v ledvenem delu
• izdelana se izključno iz primarnih surovin,
• dodani mehčalci so enaki kot tisti, ki jih uporablja prehrambena industrija in so v skladu z najstrožjimi standardi EEC, ki veljajo za tovrstne proizvode,
• možno jih je 100% predelovati.

Z dolgoletno prakso je bilo ugotovljeno,da je idealna debelina vinila med 0,5 in 0,6 mm. Debelejši vinil se namreč prej prelomi, tanjši pa bi bil prešibek.
Posebna ojačitev vogalnih spojev preprečuje poškodbe tudi na tem občutljivem delu jedra..

Jedra so visoka 21 cm. Dušenje jedra je doseženo s kakovostnimi sloji kopren. Več plasti, bolj bo postelja mirna in obratno! Zaradi kakovostnih materialov bodo opravljale svoje delo leta in leta.

Vsa naša jedra so standardno opremljena z lumbarno podporo. Ta služi za še boljšo podporo v ledvenem delu telesa. Blagodejno deluje predvsem na osebe s povišano telesno težo.

Nudimo 5 let garancije (z doplačilom je možno podaljšati garancijo na 10 let) na spoje vodnega jedra!

Prevleka iz kvalitetne elastične bombažne strech tkanine je od mere 180×200 cm brez doplačila opremljena s sredinsko zadrgo. Tako lahko prevleko brez težav perete v vsakem domačem pralnem stroju pri 60 ° C in se s tem izognete dodatnim stroškom čiščenja v čistilnici. Zadrga pri ležanju zaradi posebno patentiranega všitja ni moteča. Prevleka je izredno bogato polnjena z votlimi poliestrskimi vlakni, ki skrbijo za odvajanje vlage med spanjem, ne povzročajo pa zdravstvenih težav kot prava volna. Specifična teža prevleke je 1200 g/m2(da boste dobili občutek za primerjavo; debelina naše standardne prevleke je 3,5 cm) . Z doplačilom je možno dobiti prevleko Medicott s specifično težo 1260 gr/m2, ki predstavlja vrhunsko kvaliteto med prevlekami vodnih postelj. S posebnim postopkom predelave se iz bombaža odstranijo naravne snovi, kot so voski in pektini, kar preprečije nastanek plesni in s tem alergij. Zato je posebno primerna za alergike in astmatike. Zobje zadrge so standardno enaki, tako da vrhnji del prevleke tudi čez 10 let lahko menjate z drugo.
Naslednja velika prednost obeh prevlek, ki je posebno pomembna za alergike in astmatike, je higiena! Celotno prevleko lahko perete pri 60° C in tako vzdržujete idealno čistočo.

Prevleke so izdelane v Nemčiji skladno s strogim standardom Ökotex 100.
Öko-Tex Standard 100 je mednarodna ekološka oznaka. Da tekstilni izdelek pridobi ta certifikat, mora izpolniti 12 humano-ekoloških meril ( med drugim se preverja vsebnost pesticidov, formaldehida, težkih kovin, rakotvornih snovi itd.).

Sredstvo za vzdrževanje kvalitete vode ima več funkcij. Preprečuje nastajanje alg in bakterij v vodnem jedru, preprečuje nastajanje plinov ter ohranja elastičnost vinila, zato vode ni potrebno menjavati. Vsakih 6 mesecev je potrebno le dodajanje novega sredstva in to je vse.

Skrbi za nego vodnega jedra in zaščitnega bazena, poleg tega pa tudi dezinficira površino vinila. Plastenka z 250 ml sredstva zadostuje za eno leto. Vsake tri mesece uporabite četrtino sredstva, ki ga popršite po vodnem jedru in zaščitnem bazenu, in vaše jedro vam bo hvaležnost pokazalo s trajnostjo. Sredstvo je odlično tudi za nego drugih vrst plastik, tako lahko sredstvo uporabljate tudi za nego vinilnih oblog v avtomobilu itd.

Dobavo sredstev za vzdrževanje lahko naročijo tudi kupci vodnih postelj drugih znamk. Na vaš naslov boste dobili dve plastenki sredstva za vzdrževanje in sredstvo za čiščenje jedra, kar zadostuje za enoletno vzdrževanje. (Navodila za vzdrževanje)

S pravilnim vzdrževanjem je jedro vedno prožno. Redna uporaba sredstva je predpogoj za uveljavitev pravic iz garancije! (cenik)

Je rešitev pri mehanskih poškodbah jedra. Največkrat pride do prebodenja jeder zaradi “izgubljenih” bucik iz srajc, domače živali praviloma vodnih postelj ne ogrožajo. Popravilo je enostavno; poškodovan del osušite, namažete z lepilom, pritisnete zaplato in že lahko spite. (cenik)

 

Baby blazine in otroška ponudba

Lahke vodne postelje Slim so namenjene vgradnji v obstoječe standardne posteljne okvire otroških in mladinskih programov. Višina jedra s podlogo je kompatibilna s klasičnimi vzmetnicami, teža pa je prilagojena običajnim konstrukcijam ležišč. Standardno je opremljena z antialergijsko prevleko Medicott, ki nudi popolno zaščito pred alergijami in pršicami in je zato namenjena tudi astmatikom in alergikom. Ker je jedro visoko le 10 cm, jih lahko montirate tudi sami. Dobavljive velikosti: 90x200cm dušenje   F2-F3,  100x200cm dušenje  F2-F3 in 140x200cm dušenje F1-F2 .

Primer vgradnje v podstavek- omaro, tudi izdelek našega podjetja:

 

Ali je kaj bolj naravnega od tega, da človeka in še zlasti nemočnega novorojenčka položimo na človeku najbližjo tekočino, iz katere izvira in iz katere je sestavljen: na toplo vodo? Popolno ležišče, ki nudi globok in prijeten spanec

 

Na običajnih ležiščih se telesna teža prenaša na izpostavljene dele telesa. Teža pritiska na ramena, prsi, boke in pete. Da bi ta mesta razbremenil, se človek na navadnih ležiščih vrti in obrne približno 30 do 50 krat na noč in tako prekine fazo globokega spanja. Rastni hormon STH, ki je med drugim hkrati tudi regeneracijski hormon pri odraslih osebah in hormon, ki telo oskrbuje z energijskimi zalogami, se proizvaja skoraj izključno v fazi globokega spanja.

Dojenček se na podlagah, ki se ne prilagajajo obliki telesa in ki ne nudijo nežne in enakomerne podpore, počuti izredno neudobno, kajti premajhen in premalo okreten je, da bi večkrat zamenjal položaj.

V strokovni reviji “Otroški zdravnik” iz leta 1986 poročajo o dolgoletnih raziskavah otroškega zdravnika dr. Lübbeja, ki je odkril številne telesne poškodbe, ki so nastale zaradi napačnih, pogosto pretrdih vzmetnic. V mednarodnem tisku vedno znova poročajo o povezavi med sindromom nenadne smrti SIDS in napačnim ležiščem za dojenčke. V sedemdesetih letih so svetovali, naj dojenčki spijo na trebuhu, kar naj bi vzpodbujalo njihovo sposobnost gibanja. Takrat so za ležo na trebuhu naredili celo otroške vozičke z okenci. Število nenadnih smrti dojenčkov v svetu je takrat sunkovito naraslo. Domnevajo, da je bil vzrok omejeno dihanje, kajti tudi površina obraza, ki je sicer edina prosta in zračna kožna površina, je v položaju na trebuhu večinoma pokrita. Na drugi strani poročajo v tisku, da so zaradi strahu pred nenadno smrtjo v zibki otroci pogosto položeni v napačno lego, in sicer na hrbtno stran, pri čemer nastanejo ortopedske težave kot je recimo Skolioza (ukrivljenost hrbtenice) ter t.i. krivi vrat. Opazovali so motnje v premikanju in deformacije lobanje. Sklep: Zaradi ležanja na hrbtu prihaja do zrastlin in poškodovanih hrbtenic, zaradi ležanja na trebuhu je tveganje za sindrom SIDS toliko večje.

Študija, ki so jo izvajali med leti 1985 in 1987 kaže, da je na vodnih posteljah število SIDS primerov neprimerno manjše kot na običajnih podlagah. Na vodnih posteljah je celo nevarnost zadušitve z npr. blazino ali odejo pri ležanju na trebuhu manjša, kajti podlaga je bolj prožna in zmanjša protipritisk.

Dandanes vam bo skoraj vsakdo, ki trpi zaradi bolečin v hrbtu ali vsak dobro seznanjen ortoped svetoval tudi ležanje na hrbtu na vodni postelji, saj nudi telesu enakomerno podporo, je trda kot kamen in kljub temu mehka kot oblak.

Neprekosljive zdravstvene in higienske prednosti

“Lastna postelja je nevidno bolezensko žarišče:” Tega se marsikdo sploh ne zaveda. Telesni izločki in tekočine poleg prahu in umazanije ne tvorijo ugodne hranilne podlage ne le za pršice, katerih izločki povzročajo številne bolezni. Prav na otroških blazinah pogosto odkrijejo tudi bolj razvite povzročitelje bolezni kamor sodijo bakterije, žerke in plesen. TASSO vodna postelja rešuje vse te težave na genialen in preprost način:

• vodno jedro se ne umaže

• površino lahko speremo

• zgornji sloj iz blaga lahko peremo ali čistimo

Grelni sistemi

Vodna postelja, ki je v celoti napolnjena z vodo, je udobna le, če ima v središču ogreto vodo. Pri TASSO vodni vzmetnici za dojenčke ogrevanja pod določenimi pogoji sploh ne potrebujemo, saj je količina vode relativno majhna (30 litrov) in jo povrh vsega pokriva še material za blazino in izolacija. Pri nizkih temperaturah v stanovanju in/ali nezadostnih oblačilih vam svetujemo uporabo toplotnega sistema za dojenčke. Opremljen je s sistemom 12 voltov in z vtičem z močjo 18 W, kar pomeni da je varno celo, če ga pregriznemo. Preskušen je pri certifikacijski hiši TÜV, z dodatno časovno uro je možna posamezna nastavitev. Dolgoročni preskus kaže, da temperatura tudi pri nenehnem delovanju na površini blazine ne presega temperature kože


1 – Antialergijski TeddyFlor, primeren za pranje na 95°C

2 – Vrhnja plast vzglavnika, pralna

3 – TASSO vodno jedro, ca. 30L

4 – Bazen vzglavnika s trdnim okvirjem

5 – zaščitni bazen

6 – Nizkonapetostni grelni sistem, 12 voltov, 18 Watt, GS in Tüv znak kakovosti

 

Varnostna prevleka za dojenčka

Varnostna prevleka je prevleka iz folije, ki se prevleče čez celotni penasti bazen (ojačan) in se pritrdi z zadrgo na vzglavju ali ob vznožju.

Kaj vse nudijo TASSO Baby-vodne blazine

• krajši čas uspavanja
• zmanjšujejo nemir med spanjem
• skrbijo za boljšo kroženje krvi
• pospešujejo tvorbo rastnega hormona STH in razvoj
• nudijo neprekosljive zdravstvene in higienske prednosti
• preprečujejo deformacije telesa in zmanjšujejo nevarnosti.

Vgradnja v vsa posteljna ogrodja za dojenčka

• velikosti postelj 140 x 70 cm ali 120 x 60 cm
• višina 12 cm
• vsebnost vode ca. 30 Ltr.

Iz znanosti

Uporaba vodnih postelj pri negi nedonošenčkov.
Prednosti zlasti za majhne otroke.
Raziskovalne študije z nedonošenčki in vodnimi posteljami.
Stanford University, School of Medicine, Dr. Anneliese F. Korner.
napisal Axel Jonuschat

“Nedonošenčki”, kot jih ljubkovalno in hkrati zaskrbljujoče kličejo v številnih klinikah – imajo v današnjem času zahvaljujoč najsodobnejši negovalni in opazovalni tehniki, presenetljivo dobre možnosti za preživetje in razvoj. Slepili bi se, če bi dejali, da dojenčki ki zapustijo visoko tehnološko opremljene umetne maternice ne sodijo več v rizično skupino, kajti pri razvoju jih pogosto spremljajo številne težave in ovire. Težave ostanejo. Ni čudno, da vsepovsod po svetu intenzivno raziskujejo kako lahko še bolje poskrbimo za te otroke. Na eni strani govorimo o posodabljanju inkubatorjev, na drugi strani o zmanjšanju težav na psihosocialnem področju, ki nastanejo zaradi prezgodnjega poroda. Vsaka mati čuti in se zaveda medsebojne povezanosti z otrokom med nosečnostjo. Pozna tudi blagodejne funkcije plodovnice, ki za dojenčka predstavlja življenjski prostor in zaščito.

Ameriški znanstveniki so že v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja domnevali, da je vzrok za hude posledice pri otroku v prezgodnji izgubi stimulansov v maternici. To je zagotovo vzpodbudilo nove raziskave. V strokovni literaturi o veterini so še dodatno podkrepili dejstvo, da izguba stimulansov gibanja povzroča motnje v razvoju otroka. Raziskave opravljene na primatih so dokazale, da se opice, zaradi preredkega materinega zibanja razvijejo v nenormalne opice, ki so nagnjene k temu, da se same poškodujejo ali pa bolezensko zaprejo.

Anneliese F. Korner, PhD, profesorica za psihiatrijo in vedenjske znanosti iz strokovne skupine otroške psihiatrije in razvoja otroka na medicinski fakulteti v Stanfordu je v zvezi s tem opravila občudovanja vredno raziskavo pri nedonošenčkih, ki so jo podprle in subvencionirale tri ameriške zdravstvene institucije. Rezultati so zajeti v dveh strokovnih revijah pod naslovom “”The Many Facets of Touch”.

Iz rezultatov te raziskave je jasno, da bi bilo za nedonošenčke dobro, če bi bili med razvojem v inkubatorju bolj izpostavljeni enakomerni stimulaciji gibanja. Pomanjkanje tega lahko ovira celotni zgodnji razvoj ter zlasti negativno vpliva na integrativno sposobnost možganov, predvsem malih možganov. Cilj raziskave, ki je zajemala vsega skupaj 9 kontrolnih študij, je bil ugotoviti, kako vodne postelje, ki stimulirajo gibanje (osciliranje), vplivajo na tiste novorojenčke, ki jim v inkubatorju običajno primanjkuje gibalnih stimulansov. Eksperimentalne skupine so ležale na vodnih posteljah, ki so v enakomernih ali neenakomernih presledkih rahlo valovile, vsakokrat v ritmu, ki bi ga dojenček čutil tudi v maternici. Druga skupina je ležala na vodnih posteljah, ki so se posebno občutljivo odzivale na gibanje otrok in osebja. Namen ni bil v pospeševanju rasti dojenčkov. Namen je bil ustvariti pogoje, ki bi vzpodbudili naravno rast možganov in s tem fiziološke in vedenjske načine odzivanja v kar se da naravnem okolju.

Pri preverjanju rezultatov je še posebej izstopala ugotovitev, da so dojenčki na vodnih posteljah kazali neprimerno boljši nevrološki razvoj kakor tisti v kontrolni skupini. V končni oceni nevroloških raziskav so sodelovali dojenčki, ki so ob rojstvu kazali podobne značilnosti. Otroški zdravnik in nevrolog, ki je ocenjevanje izvajal, ni vedel, ali otrok sodi v kontrolno ali v eksperimentalno skupino. Dojenčki iz eksperimentalne skupine so bili motorično izrazito bolj razviti, manj vzdražljivi in so veliko bolj sledili akustičnim in vizualnim dražljajem.

Pri poskusni skupini se je občutno zmanjšala “apneja”, s tem pa so se možgani bolje in bolj enakomerno oskrbeli s kisikom. Preden so dojenčke iz eksperimentalne skupine položili na vodne postelje, so bili primeri apneje v vseh skupinah primerljivi. V eksperimentalni skupini se je pojav apneje zmanjšal, medtem ko se je v kontrolni skupini povečal, kar je tudi normalni pojav tako kmalu po rojstvu. Skupina dojenčkov na vodnih posteljah je imela neprimerno manj primerov deformacije lobanje. Biparietalni premer njihovih glavic je bil bistveno večji kot v kontrolni skupini. Vodna postelja se je bolje obnesla pri vsakem kliničnem izvidu, pri katerem naj bi se izognili pritiskom na kožo in okostje.

Otroci v eksperimentalni skupini so več pridobili na teži, njihovo motorično vedenje med spanjem in v drugih stanjih je bilo v primerjavi s kontrolno skupino na splošno boljše in kakovostnejše. Posamezne faze spanja so bile pri spanju na vodni postelji znatno daljše in veliko bolj mirne. Dojenčki v vodnih posteljah so bili precej manj nagnjeni k nervoznim in sunkovitim gibanjem. To je veljalo zlasti za tiste dojenčke, ki so po zaužitju zdravil postali nemirni. S tem so uspešno zmanjšali uporabo zdravil.

Iz tega lahko sklepamo, da lahko pri negi nedonošenčkov vodna postelja igra zelo pomembno vlogo. Kateri stimulativni dejavniki vzpodbudijo v eksperimentalni skupini katere prednosti v procesu razvoja, raziskava ne dokazuje, vendar negativnih vplivov zaradi uporabe vodnih postelj v nobenem primeru ni bilo mogoče zaslediti.

Med raziskavo so med drugim obravnavali tudi vodno posteljo in njeno vlogo na področju intenzivne nege. Prilagajanje na intenzivno nego je potekalo brez zapletov ter brez dodatnih del. V ospredje je bila postavljena skladnost med temperaturo okolice, temperaturo vodnega jedra ter nedonošenčkove potrebe po toploti.

Poleg tega se je vodna postelja izkazala kot pomembna pomoč pri zdravljenju kožnih obolenj in pri težkih operacijah. Večkratno vzorčenje skozi daljše časovno obdobje je pokazalo, da vsebuje voda iz vinilne vrečke, ki je bila obravnavana z algicidom, izključno negativne kulture.

Sklicujoč se na zmanjšanje pojava nevarne apneje pri nedonošenčkih, ki nastopi v vseh življenjskih fazah, bi bilo zaželeno dobiti odgovor na vprašanje, v kolikšni meri so tukaj ugotovljene ugotovitve prenosljive na speče različnih starosti.

Brez da bi želeli prejudicirati ugotovitve takšne raziskave pa vseeno ne gre za špekulacijo, če domnevamo, da naravno, rahlo valovanje v postelji polni vode, prispeva k boljšemu telesnemu počutju. Opravljena opazovanja v okviru kliničnih ugotovitev, pri katerih se je uporaba vodnih postelj izkazala za koristno, lahko brez nadaljnjega prenesemo tudi na druge skupine oseb. Pri uporabnikih vodnih postelj je bilo opaziti zmanjšanje apneje, vendar je glede tega potrebna nadaljnja verifikacija.

Vprašanja glede znanstvenega poročila pošljite na: Dr. Korner, Department of Psychiatry and the Behavioral Sciences, Stanford University School of Medicine ali Dr. Hettinmer, Vontana Schlafforschung, Oer-Erkenschwick.

Spletna stran za delovanje uporablja piškotke. Več informacij

Za najboljšo uporabniško izkušnjo stran uporablja piškotke. S tem se strinjate v primeru, da kliknete "sprejmi" in kadar imate dovoljene piškotke v brskalniku.

Zapri